Image

informatie over Dalyan in Turkije.

Dalyan is een klein stadje aan de zuid-west kust van Turkije, slechts 28 kilometer van het internationale vliegveld Dalaman. Dalyan ligt in het centrum van een brede delta met een grote natuurlijke schoonheid. Op de oude grens van Lycië en Carië, ligt Dalyan in een natuurlijk beschermde omgeving. Dit is een paradijs waarvan er nog weinig op onze aarde te vinden zijn; een gebied van natuurlijke schoonheid en rust. U vindt het stadje aan de zandbanken van de rivier. 

Dalyan is een vredig en levendig stadje. De romantiek is elke morgen op zijn hoogst als de vloot van vrolijk gekleurde boten met toeristen de rivier afvaart naar het prachtige strand aan de mond van de rivierdelta. Vanaf de haven van Dalyan door de bedden van pampasgras duurt de reis ongeveer 40 plezierige minuten. De hele delta is beschermd nationaal natuurgebied met meer dan 100 vogelsoorten en niet minder dan drie verschillende soorten schildpadden waaronder de Onechte Karetschildpad. Dalyan is vol bedrijvigheid met veel winkels en bars die tot middernacht open blijven. Er is een grote verscheidenheid aan restaurantjes. Veel van deze restaurantjes liggen direct aan de Dalyan rivier, wat bijdraagt aan de unieke ambiance van Dalyan. De gerechten variëren van typisch Turks tot meer internationaal georiënteerde gerechten. Omdat Lycië een rijke geschiedenis heeft zijn er nog veel historische resten in de omgeving van Dalyan te vinden. Vanuit de haven kijkt u uit op de Lycische graven en de oude stad Kaunos, welke ‘s avonds verlicht zijn. Op een uurtje rijden ligt Marmaris en Fethiye. Ook voor de sportievelingen zijn er diverse mogelijkheden. In en rondom Dalyan kun je diverse sporten beoefenen zoals duiken, paragliding, rafting, wandelen, paardrijden, jeep safari kanoën etc.

Image

De naam Dalyan.
Dalyan betekent visfuik. Jaren  geleden was Dalyan een klein vissersdorp. De ontdekking van de bedreigde Onechte Caret schildpad en het wildleven in het gebied leidde tot bescherming van de omgeving. Sinds 1989 heeft Turkije stappen genomen om het wildleven te behouden. Een van de belangrijkste beschermde gebieden van Turkije is Dalyan. De stad heeft daardoor de natuurlijke charme en schoonheid behouden. Een haven van ontspanning dat opgebloeid is door de serieuze reiziger.  Dalyan is een unieke bestemming vol cultuur, geschiedenis en ongeëvenaarde schoonheid, uitstekende keuken en onvergetelijke gastvrijheid. Of je nu sportief, jong of oud, lekker wilt luieren op het strand, of geïnteresseerd bent in de rijke Turkse cultuur en historie, Dalyan heeft het allemaal. 

Dalyan delta.
De Dalyan delta is een magisch labyrint van water en rietvelden. Het gebied is omsloten door steile rotsen begroeid met pijnbomen. Dit geeft het gebied een indrukwekkende uitstraling. In de delta mengt het zoute zeewater zich met het zoete rivierwater. Door deze mix is in de loop van de eeuwen een uniek ecosysteem ontstaan met een rijke flora en fauna. In het gebied vinden we verschillende soorten waterdieren waaronder de blauwe krab, maar ook diverse soorten schildpadden, waaronder de zeldzame Onechte Karetschildpad (kan wel 200 kilo wegen). 

Image

Het gebied is ook bekend vanwege de vele unieke vogelsoorten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gebied geliefd is bij vogelspotters. De westelijke zijde van het Köycegiz meer is bekend om zijn hot springs. Hot springs zijn gelijk aan geisers, maar de ondergrondse kanalen in het meer zijn groot genoeg om het water snel te laten circuleren. Door de snelle circulatie wordt er geen druk opgebouwd waardoor een eruptie uitblijft. Het resultaat is dat er een warme onderlaag in het meer ontstaat. Dit geeft een aangename sensatie als je in het meer zwemt. Vanuit Dalyan worden diverse boottochten georganiseerd naar dit unieke gebied, waarbij ook een uurtje zwemmen tot de mogelijkheden behoort.

Image

Lycische tombes.
Deze tombes zijn de rustplaatsen van de koningen van Kaunos. Ze zijn uitgehouwen in Lycische stijl. Er zijn twee types tombes in Dalyan, simpele kamers en veel grotere tempel tombes. Vele tombes zijn gebouwd met valse muren waarachter kostbaarheden zijn verborgen om rovers te misleiden. Uiteindelijk heeft het niets geholpen en zijn de tombes toch beroofd van de kostbaarheden. Rotstombes zijn er langs de gehele Lycische kust, maar de best bewaarde Lycische tombes ziet u in Dalyan. 

Iztuzu beach en Turtle beach.
Dalyan ligt aan een rivier. Deze rivier stroomt via een prachtige delta met een overvloed aan flora en fauna naar zee. Op de plaats waar de rivier de zee in stroomt, ligt het 6 kilometer lange Iztuzu beach. Dit vrijwel ongerepte strand bestaat uit twee delen, het Iztuzu beach en Turtle beach. Bij Turtle beach leggen jaarlijks duizenden Onechte Karetschildpadden hun eieren. U kunt Turtle beach bereiken door met een boot vanaf de haven bij de moskee op te stappen. De tocht gaat door de delta van Dalyan en duurt ongeveer 40 minuten. 

Image

Het Iztuzu beach kun je bereiken in 20 minuten over kronkelende wegen met een minibus. De opstapplaats van deze minibus is in het centrum, op het plein, bij de moskee. Dit strand is ideaal voor gezinnen met kleine kinderen, omdat het over een lange afstand vrij ondiep is. Iztuzu Beach is ongetwijfeld een van de fraaiste ongerepte stranden van Turkije en gelieft bij zonaanbidders, natuurliefhebbers en wandelaars. 

Image

Onechte Karetschildpadden (wetenschappelijke naam: Caretta caretta).
De Onechte Karetschildpad is bedreigd en staat op de federale vis en wildleven bedreigde diersoort lijst. Deze schildpadden met grote hoofden en rood bruine schilden komen van mei tot september naar het Iztuzu strand om te nestelen. Ze hebben geelachtige tot witte onderkanten en kunnen 3 tot 4 meter lang worden. De schildpad is met 15 jaar volwassen en kan dan tussen de 150 en 300 pond wegen. Volwassen schildpadden ontmoeten elkaar in het meer van de Dalyan delta een paar weken voor het vrouwtje haar eieren legt. Hier voeden ze zich voor de paring. 

De paring duurt een paar uur, en is een luidruchtig gebeuren. Het volwassen vrouwtje gaat naar het strand om de eieren te leggen, vaak meerdere legsels per seizoen. Omdat deze dieren beschermd zijn mogen er geen parasols in het strand gestoken worden en is het strand alleen toegankelijk op bepaalde tijden. 

Köycegiz Meer
Het grote Köycegiz meer (spreek uit als Keudjiez) is van vulkanische oorsprong en ligt ten noordwesten van Dalyan. Aan de oevers van het meer groeien amberbomen of Günlük. De hars welke uit deze bomen wordt gewonnen wordt gebruikt voor medicinale toepassingen en in parfums. Rondom het meer vinden we verder een aantal kleine plaatsjes, waarvan de aan de noordkant gelegen plaats Köycegiz de grootste is. Op maandag vertrekken vanuit Dalyan diverse boten richting de markt van Köycegiz. Veelal is deze excursie gecombineerd met een bezoekje aan de Sultaniye Thermale Baden welke op de westelijke oever van het meer liggen. De westelijke oever van het meer is een fascinerend gebied. Om dit gebied te verkennen kun je het beste een auto voor een dag huren. 

Image

Een ritje langs de westelijke oever van het Köycegiz meer voert je eerst door een aantal slaperige agrarische dorpjes, om vervolgens uit te komen in een schitterend natuurgebied. Dit bergachtige en meer ruigere gedeelte rond het meer heeft een rijke flora en fauna. Op diverse plaatsen kun je een stop maken om te genieten van de vele vergezichten over het Köycegiz meer. Als je de weg blijft volgen zie je vanzelf de Sultaniye Thermale Baden liggen. Het water van deze baden komt uit een natuurlijke zwavelbron met een temperatuur van rond de 40 graden Celsius. De baden worden al sinds de Romeinse tijd gebruikt. Het water dat radioactieve elementen en zwavel bezit wordt genezende krachten toegeschreven en helpt o.a. bij reuma, huid, lever, mild en maagklachten en stoelgang problemen. Ook de modderbaden zijn goed voor de huid door de reinigende werking. Smeer het op uw huid en laat het opdrogen voordat u het er weer afspoelt met koud water of een duik in het meer.